Ga naar de inhoud

Amandelmelk

Amandelen zijn heerlijke noten om zo uit het vuistje te eten. Witte amandelen zijn kort geblancheerd waardoor het velletje van de amandelen eraf valt. Witte amandelen zijn net wat zachter om te eten. Amandelen zitten boordevol voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetten, eiwitten, magnesium, vezels en vitamine E. Hierdoor kan een klein handje amandelen goed zijn voor een energieboost en voor een verzadigd gevoel. Ook voor fanatieke sporters hebben amandelen voordelen. De eiwitten in deze noot komen goed van pas bij het opbouwen van meer spiermassa!
Amandelmelk is na sojamelk de meest populairste melkvervanger. Tegenwoordig zijn dit soort drankjes te koop bij natuurvoedingswinkels en ook steeds vaker bij supermarkten. Maar de pakken zijn duur, en vaak worden er allerlei additieven aan toegevoegd: suikers, conserveringsmiddelen en andere ingrediënten die de melk minder ‘puur’ maken. Een goed alternatief is zelf maken. Je kunt iedere soort noot gebruiken, of, nog lekkerder, gemengde ongebrande, ongezoete (het liefst biologisch) noten.

Ingrediënten

  • 150 gr witte amandelen (liefst biologisch)

  • 1 liter water

  • Evt. zuivere stevia

Beschrijving

  • Laat de amandelen een nachtje weken in water. Hierdoor worden ze zacht.
  • Giet de amandelen af en spoel ze af. water.
  • Doe 1 liter water in de Chufamix beker.
  • Doe de geweekte amandelen in de filter en plaats de filter in de beker.
  • Mix gedurende een minuut met de staafmixer (ga op en neer).
  • Verwijder de filter en steek de stamper erin om de laatste druppels melk er uit te filteren.
  • Wil je de melk een beetje zoeten, gebruik dan 5-8 druppels zuivere stevia, maar zoet op smaak.

    Tip: Heb je geen Chufamix kun je het nog steeds prima zelf maken.
    Maal in de blender alles tot een vloeibare massa. Zeef de massa door een zeer fijne zeef, of gebruik een hydrofiele doek of kaasdoek om het melk uit te knijpen.

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela