Ga naar de inhoud

Vitaliteitsprogramma

Waarom heeft mijn bedrijf een vitaliteitsprogramma nodig?

U heeft het waarschijnlijk zelf gemerkt, maar er is de afgelopen twee jaar tijdens de pandemie veel veranderd met betrekking tot de fitheid en het welzijn van medewerkers.

Veel mensen konden hun werk verplaatsen naar het ‘comfort’ van hun eigen huis, wat zowel voor- als nadelen had. Terwijl andere mensen, vooral in de gezondheids- en publieke sector, niet thuis konden werken.

In beide gevallen had u waarschijnlijk veel ziekteverzuim te verwerken waardoor uw organisatie of afdeling minder efficiënt werd en uiteindelijk een negatief effect had op uw winst of output. Ervoor zorgen dat uw medewerkers niet alleen gelukkig zijn op het werk, maar ook fit en gezond, is de belangrijkste manier om ongepland ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. Daarnaast is bewezen dat fitte medewerkers beter en efficiënter werken. Deze medewerkers zijn namelijk niet alleen ‘aanwezig’ op het werk, maar ook gefocust op hun werk.

Maar uw medewerkers ondersteunen met hun welzijn en fitheid heeft ook andere voordelen voor u als werkgever: door te investeren in uw medewerkers, investeert u ook in een preventief gezondheidsprogramma voor de organisatie en daarom zorgt u ook voor een duurzamer bedrijf.

Tenslotte zal investeren in het welzijn van uw medewerkers uw organisatie aantrekkelijker maken voor potentiële nieuwe medewerkers. Tegenwoordig geven werknemers niet meer alleen om het salaris dat u ze betaalt, ze willen er ook voor zorgen dat ze profiteren van extra voordelen en dat een gezonde werk-privébalans wordt ondersteund door hun werkgever. Tegelijkertijd versterkt het aanbieden van een vitaliteitsprogramma de relatie tussen de medewerkers en de personeelsafdeling en het management.

Waarom JE Healthmate?

Het vitaliteitsprogramma dat is ontwikkeld door Nuria, de grondlegger van de JE Healthmate praktijk, is een compleet pakket van alles wat u nodig heft om uw medewerkers te ondersteunen bij hun gezonde levensstijl.

Nuria is gediplomeerd orthomoleculaire voedingsadviseur, heeft meerdere jaren ervaring met het begeleiden van cliënten naar een gezonder en symptoomvrij leven en is verder gespecialiseerd in darmtherapie, pilates en 3care-gezondheidsprogramma. Wat Nuria zo uniek maakt, is het feit dat ze echt geeft om het welzijn van haar cliënten en ervoor zorgt dat ze een goed afgerond advies krijgen (en niet alleen over één onderwerp zoals bijvoorbeeld voeding). Haar eigen ervaring heeft haar geleerd dat het belangrijk is om buiten de reguliere therapieën te kijken om bestaande symptomen te genezen, maar ze is van oorsprong medische analist en heeft natuurlijk ook medische basiskennis.

Naast haar medische kennis en opleiding heeft Nuria ook ruim 12 jaar werkervaring in verschillende functies en organisaties. Dat geeft haar de inzichten vanuit het perspectief van een medewerker maar ook vanuit operationeel perspectief die nodig zijn om tot een vitaliteitsprogramma te komen dat daadwerkelijk presteert.

Tegenwoordig vindt u volop online vitaliteitsprogramma aanbiedingen. Maar uit ervaring kunnen we zeggen dat de betrokkenheid en resultaten het beste zijn als we onze workshops persoonlijk geven.

Kortom: JE Healthmate geeft om haar cliënten en zorgt ervoor dat bij het creëren van een gezonde levensstijl rekening wordt gehouden met alle facetten.

Inhoud vitaliteitsprogramma

Het vitaliteitsprogramma omvat het bespreken en leren over de volgende onderwerpen in een eenmalige workshop voor de hele organisatie of een specifieke afdeling of kan worden uitgevoerd als een korte maandelijkse interventie het hele jaar door.

Blok 1: Mindset matters

Mindfulness is in de afgelopen paar jaar enorm populair geworden. Er is nu een ‘mindful’-versie van alles – handleidingen over hoe u mindful kunt fietsen en koken en natuurlijk veel ‘mindfulness’-gidsen en planners. JE Healthmate zal uitleggen wat mindfulness werkelijk is, waarom het niet alleen een trend is of voor mensen die esoterisch zijn en hoe het eenvoudig kan worden geïmplementeerd om een ​​gezonder leven te leiden.

  • Wat is mindfulness?
  • Bespreek veelvoorkomende misvattingen over mindfulness en waarom het voor iedereen belangrijk is.
  • Hoe kan meer mindful zijn mij persoonlijk helpen?
  • Wat zijn kleine dingen die ik kan doen om elke dag bewuster te zijn?
  • Hoe leer ik meer ‘mindful’ te zijn?

U heeft het in het verleden waarschijnlijk een paar keer gelezen – enkele van de meest invloedrijke en succesvolle mensen op deze planeet beoefenen dagelijks meditatie.

Meditatie is een zeer krachtige methode om innerlijke balans te vinden, een gelukkiger leven te leiden en effectiever en meer georganiseerd te worden. Maar aan de andere kant is meditatie niet voor iedereen even gemakkelijk om zomaar te beoefenen. Veel mensen vinden het moeilijk om ‘klaar’ te zijn om meditatie te beoefenen. JE Healthmate zal daarom een ​​introductie geven in dagelijkse meditatiepraktijken die iedereen gemakkelijk kan aanpassen.

  • Wat is meditatie? Wat zijn de verschillende vormen van meditatie?
  • Wat zijn de voordelen van regelmatig mediteren?
  • Welk type meditatie moet ik beoefenen?
  • Hoe kan ik leren mediteren?

Blok 2: Beweging

Wanneer u uw lichaam matig beweegt, wordt de doorbloeding onmiddellijk verbeterd. U voelt u energieker, maar ook uw brein ‘werkt beter’ door de verhoogde doorbloeding. Een work-out op kantoor betekent niet dat u uw sportkleding mee moet nemen of dat u er naast uw collega’s grappig uitziet. We bespreken eenvoudige bewegingen die u de hele dag door kunt doen, tijdens uw lunchpauze of wanneer het in uw schema past om de efficiëntie en het welzijn van uw werknemers te verbeteren.

  • Mythen en misvattingen over trainingen op het werk.
  • Hoeveel beweging gedurende de dag is genoeg en hoeveel is te veel?
  • Demonstratie van gemakkelijke bewegingen op het werk

Dus uw ideale medewerker is gezond, fit, gelukkig en waarschijnlijk ook ontspannen (zeker in moeilijke situaties), toch? Het vermogen om te ontspannen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en we willen natuurlijk niet dat uw medewerkers te ontspannen (en niet efficiënt) zijn. Maar in veel situaties is het van cruciaal belang dat uw medewerkers scherp blijven, de juiste beslissingen nemen en letterlijk niet in paniek raken.

Daarom nemen we informatie over ontspanningsoefeningen op in ons programma.

  • Wat zijn de verschillende soorten ontspanningsoefeningen?
  • Active ontspanningsoefeningen
  • Bodyscan
  • Hoe worden deze technieken aangeleerd?
  • Hoe kan ik er een dagelijkse gewoonte van maken?
  • Wat zijn de voordelen?

Blok 3: Voeding

Dit weet u misschien zelf wel. U heeft honger en u eet gewoon alles wat u bij de hand hebt om u te vullen. Helaas heeft dit geen positieve effecten op het lichaam. Voor ons lichaam is het niet alleen belangrijk dat we iets eten – om het zo goed mogelijk te laten werken en ziekten op lange en korte termijn te voorkomen, is het belangrijk dat we ons lichaam goed voeden en met de voeding die het echt nodig heeft.

  • Hoe ziet een gezond voedingspatroon eruit?
  • Wat zijn veelvoorkomende misvattingen over een ‘gezond dieet’?
  • Hoe vind ik de juiste balans die goed past?
  • Hoe kan voeding mij helpen om een ​​beter en gezonder leven te leiden?

De meeste van uw medewerkers zullen tijdens hun ‘lunchpauze’ iets eten. Door invloed uit te oefenen op wat ze eten, kunt u er indirect voor zorgen dat ze goed presteren op het werk. Wat hun collega’s en u eten, heeft ook een indirecte invloed op wat elke persoon in uw organisatie eet, aangezien mensen de neiging hebben zich aan te passen aan de gewoonten van de mensen om hen heen – daarom is dit echt een onderwerp dat voor uw hele organisatie is gemaakt!

  • Waarom is een gezonde lunch belangrijk voor mezelf?
  • Hoe maak ik elke dag snel een lekkere maar gezonde lunch voor op het werk?
  • Wat als ik geen tijd heb om de lunch voor te bereiden?

Blok 4: Preventie

De vier blokken voor een gezond leven zijn beweging, voeding, mindset en slaap. Helaas wordt dit laatste heel vaak over het hoofd gezien bij het bespreken van een gezonde levensstijl – vooral onder zowel fulltime en parttime werknemers als ouders. Het aanleren van gezonde slaapgewoonten is cruciaal voor een gezond en lang leven, maar ook voor efficiëntie en creativiteit. Maar slapen is ook iets dat heel persoonlijk is en daarom niet vaak ter sprake komt op het werk. Daarom doen we het op een leerzame maar ook inspirerende manier die uw medewerkers helpt hun slaappatroon te veranderen.

  • Waarom is ‘goed’ slapen belangrijk?
  • Wat is een goede nachtrust?
  • Hoe kan ik mijn slaappatroon verbeteren?

Meer dan ooit wordt er gediscussieerd over een gezonde balans tussen werk en privé tussen werkgevers, werknemers en zelfs op politiek niveau. De meeste werknemers willen minder werken om meer tijd te hebben voor hun gezin of voor hun hobby’s. Maar een cruciaal ding dat vaak wordt overzien, is dat een gezonde balans tussen werk en privé niet alleen inhoudt dat u minder uren werkt, maar vooral ook om het vermogen om niet te werken als u niet aan het werk bent, wat voor veel werknemers een uitdaging is en uiteindelijk leidt tot een negatief effect op hun welzijn.

  • Wat is een gezonde werk-privé balans?
  • Wat kan ik doen om minder te werken als ik niet aan het werk ben?
  • Hoe kunnen anderen mij ondersteunen om een ​​gezonde werk-privé balans op te bouwen en hoe kan ik anderen ondersteunen om dat ook te bereiken?

De gemiddelde Nederlandse werknemer heeft minimaal 20 vakantiedagen (+ feestdagen) per jaar. Dat klinkt als veel! Maar hoe vaak heeft u niet gehoord dat uw medewerkers vakantie nodig heeft na hun vakantie of juist hun verdiende rust niet hebben kunnen nemen omdat ze ziek zijn geweest tijdens hun jaarlijkse vakantie? Helaas komen beide gevallen tegenwoordig veel voor en leiden allebei tot ziekteverzuim voor en na de vakantie. Iets dat u zeker wilt vermijden als het kan, toch?

  • Wat kan ik doen om een ​​stressloze start van mijn vakantie te maken?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik tijdens mijn vakantie echt de rust krijg die ik nodig heb?
  • Wat zijn de beste werkwijzen die ik kan volgen om ervoor te zorgen dat ik na mijn vakantie weer met succes aan het werk kan?

Wat is erger dan zieke werknemers? Medewerkers die overwerkt zijn en in een burn-out raken omdat ze zeker veel langer nodig hebben om te herstellen, als ze ooit weer in hun oude functie en met hun oude capaciteit kunnen werken. Door vooraf de juiste preventiemaatregelen te nemen, weet u zeker dat uw medewerkers hun grenzen kennen en deze zo nodig doorgeven aan hun leidinggevenden en collega’s. De eerste stap om daarvoor te zorgen is er zeker van te zijn dat praten over overspanningen en burn-out geen taboe is binnen uw organisatie.

  • Wat is een burn-out en wat is het verschil met overspanning?
  • Hoe weet ik dat ik tegen een burn-out aanloop?
  • Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Wij geloven dat gezonde, gelukkige en fitte medewerkers de sleutel zijn tot het succes van uw bedrijf. Maar we weten ook dat het in de meeste gevallen belangrijk is om een ​​goed afgerond vitaliteitsprogramma met uw medewerkers te bespreken om uw personeelsbestand echt in goede banen te leiden.

We begrijpen echter dat het in sommige gevallen niet nodig is om alle blokken te bespreken, omdat sommige mogelijk minder relevant zijn, afhankelijk van uw organisatiestructuur en branche.

Daarom bieden we ons vitaliteitsprogramma op twee verschillende manieren aan: als workshop (op bepaalde dagen van het jaar zo vaak als u wilt, b.v. driemaandelijks, elk half jaar, elk jaar) met een selectie van de opleidingsthema’s of als doorgaande maandelijkse interventie het hele jaar door.