Ga naar de inhoud

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie is een onderdeel van natuurgeneeskunde en in feite een synoniem voor voedingsgeneeskunde of nutritionele geneeskunde. Bij een orthomoleculaire therapie is de behandeling gebaseerd op het zoeken naar de oorzaken van de gezondheidsklachten en niet op de symptomen.

Het begrip orthomoleculair wil zeggen dat elke lichaamscel optimale hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft in de juiste verhoudingen om gezond te zijn en alle functies te kunnen verrichten.

Orthomoleculaire therapie streeft ernaar de gezondheid in stand te houden, te herstellen of aanzienlijk te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat tegenwoordig niet alles meer te halen is uit onze dagelijkse voeding.

Orthomoleculaire geneeskunde kan op verschillende manieren worden ingezet:

  • Curatief
    Achterliggende oorzaak behandelen van chronische klachten/ziekten. Doeltreffend bij o.a. diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en allergieën.
  • Preventief
    Optimaal gezond worden en blijven. Doeltreffend bij o.a. lusteloosheid, vaak honger hebben, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.
  • Palliatief
    Symptoom- en pijnbestrijding.

Een heel belangrijk aspect bij de orthomoleculaire geneeskunde is de individuele behandelwijze. Wat iemand nodig heeft en waar iemand behoefte aan heeft verschilt per persoon. Een algemene aanpak is lang niet altijd zinvol, individuele behandelplannen zijn vaak veel effectiever. Je klachten worden uitvoerig besproken en stap voor stap proberen we je gezondheid te verbeteren en/of te optimaliseren door de achterliggende oorzaak van je klacht(en) aan te pakken.

Voedingssupplementen zijn een onderdeel van de orthomoleculaire therapie. Deze supplementen zorgen ervoor dat het lichaam de juiste bouwstenen krijgt om het verstoorde werkingsmechanisme te herstellen. Ik meet eerst door middel van bio resonantie welke bouwstenen er eventueel tekort zijn. Verder wordt er advies gegeven welke voeding jou kan helpen met het in gang zetten van het zelfherstellende vermogen van je lichaam. 

Elke diagnose werk ik uit tot een passend individueel behandel plan. Want ik geloof dat dit de sleutel is tot een succesvol resultaat.


De meeste Nederlandse zorgverzekeringen hebben een polis waarin de kosten van consulten en therapie (gedeeltelijk) worden gedekt. Of dat voor jouw zorgverzekering geldt, kun je hier controleren.