Ga naar de inhoud

HUMMUS

Humus wordt al eeuwenlang gegeten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. De kikkererwtenpasta met een vleugje tahin zou oorspronkelijk uit West-Azië komen. Als we kijken naar de oorsprong van kikkererwten, het hoofdingrediënt van humus, moeten we terug naar het Middellands zeegebied en het Midden-Oosten. Hier komen kikkererwten namelijk al duizenden jaren voor. Ze werden veelvuldig bereid in de keuken van het oude Mesopotamië en Rome. Ook de Grieken Plato en Socrates schreven over de voedingswaarde van dit ingrediënt.
Traditionele hummus is heel gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.

Ingrediënten

  • 250 gr kikkererwten (uitgelekt)

  • 1 teen knoflook

  • 1 el tahin (sesampasta)

  • ½ citroen

  • 1 tl gemalen komijnzaad

  • 70 ml extra vierge olijfolie

  • 15 ml water

  • 1 tl zout

Beschrijving

  • Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Pers de halve citroen uit en snijd de knoflook fijn
  • Doe kikkererwten in een hoge beker, voeg het citroensap, de knoflook, tahin, gemalen komijnzaad, het zout, extra vierge olijfolie en het water toe en pureer met de staafmixer tot een gladde hummus.
  • Als de hummus nog wat dik is kun je een extra eetlepel olijfolie of water toevoegen om hem iets dunner te maken. Eet smakelijk!

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela