Moedersoep
Konjac/Zerro noodles zijn een soort koolhydraatarme en caloriearme pasta die de laatste tijd erg populair zijn geworden.
Konjac wordt gemaakt van de Aziatische konjacplant. Deze noodles zijn gemaakt van glucomannan, een in water oplosbare vezel. Glucomannan wordt gebruikt om bijvoorbeeld meel, gelei en vezel-voedingssupplementen van te maken. In de Aziatische keukens is het een zeer populair verdikkingsmiddel. Konjac heeft een E nummer : E425.
Konjac noodles bevat ontzettend weinig / amper calorieën maar kan in de maag dankzij de voedingsvezels die veranderen in een geleiachtige substantie in de maag ons een vol en verzadigd gevoel geven. Daarnaast zorgt het voor een vertraagde leging van de maag, wat gunstig kan zijn tegen eetlust en / of een hoge verzadiging.
Inhoudelijk heeft het niet veel voedingswaarden, maar het bevat daar in tegen wel weer enorm veel goede voedingsvezels. Maar niet noemenswaardig veel eiwitten bijvoorbeeld, of ( complexe ) koolhydraten. Omdat konjac koolhydraat-arm is, wordt het ook enorm veel gebruikt in koolhydraat-reducerende diëten.
Van de zetmeelhoudende wortelknollen van de konjacplanten wordt meel gemaakt. De knollen worden gedroogd en bewerkt tot een poederachtige massa. Net zoals bijvoorbeeld cassavemeel wordt gemaakt. Door dit poeder te vermengen met water, verkrijg je een gel. Vrijwel alle konjac-producten ( gel, pasta, vermicelli, noodles enzovoort ) wordt uit meel gemaakt.jn heerlijke noten om zo uit het vuistje te eten. Witte amandelen zijn kort geblancheerd waardoor het velletje van de amandelen eraf valt. Witte amandelen zijn net wat zachter om te eten. Amandelen zitten boordevol voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetten, eiwitten, magnesium, vezels en vitamine E. Hierdoor kan een klein handje amandelen goed zijn voor een energieboost en voor een verzadigd gevoel. Ook voor fanatieke sporters hebben amandelen voordelen. De eiwitten in deze noot komen goed van pas bij het opbouwen van meer spiermassa!
Amandelmelk is na sojamelk de meest populairste melkvervanger. Tegenwoordig zijn dit soort drankjes te koop bij natuurvoedingswinkels en ook steeds vaker bij supermarkten. Maar de pakken zijn duur, en vaak worden er allerlei additieven aan toegevoegd: suikers, conserveringsmiddelen en andere ingrediënten die de melk minder ‘puur’ maken. Een goed alternatief is zelf maken. Je kunt iedere soort noot gebruiken, of, nog lekkerder, gemengde ongebrande, ongezoete (het liefst biologisch) noten.
Ingrediënten
350 gram spitskool, in grove stukken gesneden
300 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
230 gram spruitjes, schoongemaakt
2 el olijfolie
2 el tomaten puree
1 el venkelzaad
1 zak zero noodles, goed omgespoeld en in stukjes geknipt met schaar
1 zak zero rijst, goed omgespoeld
1 tl gerookt paprika poeder
1 handje verse koriander, gehakt
1 handje platte peterselie, gehakt
300 ml tomaten passata
600 ml water
Zout en peper naar smaak
Beschrijving
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
- Voeg de spitskool, tomaten, en spruitjes toe. Bak ze een paar minuten tot de groenten iets zachter worden.
- Voeg de venkelzaad en paprika poeder en bak heel kort mee.
- Voeg nu de tomaten passata en water tot. Breng het geheel aan de kook.
- Voeg verse koriander, peterselie, zero noodles en zero rijst toe aan de soep.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Zet het vuur laag en laat de soep sudderen tot de groente gaar zijn, meestal ongeveer 20-25 minuten
Serveer de moedersoep warm en geniet ervan!
- Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.
Liefs Mirela