Ga naar de inhoud

Perzische juwelenrijst

Perzische juwelerijst, ook wel bekend als “jeweled rice” of “morassa’
polo” in het Perzisch, is een heerlijk gerecht uit de Perzische keuken. Het is een feestelijk gerecht dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloft, verjaardagen of religieuze vieringen.
 
Het basisidee achter Perzische juwelenrijst is het mengen van gekookte rijst met verschillende gekleurde en smaakvolle ingrediënten, waardoor het lijkt op een schat van juwelen die in de rijst zijn verspreid. De ingrediënten kunnen variëren, maar typische toevoegingen zijn onder meer gedroogde vruchten zoals barberries (zure bessen), rozijnen of cranberries, noten zoals pistachenoten en amandelen, en soms zelfs granaatappelpitjes voor extra kleur en smaak.
 
Het gerecht wordt meestal op smaak gebracht met een mix van kruiden zoals saffraan, kardemom en kaneel, en soms ook met een vleugje zoetigheid zoals honing of suiker. Het resultaat is een kleurrijk, geurig en smaakvol gerecht dat zowel visueel als culinair indrukwekkend is.

Ingrediënten

  • 500 gram zilvervliesrijst

  • 21 sinaasappel (schil geraspt en sap geperst)

  • 1 witte ui, in dunne ringen gesneden

  • 60 gram gehakte pistachenoten

  • 60 gram gehakte blanke amandelen

  • 70 gram gedroogde cranberry’s

  • 70 gojibessen, in warm water geweekt

  • Paar draadjes saffraan, gemalen (verdund in 2 eetlepels warm water)

  • 2 el olijfolie of 1 el kokosvet

  • Zout naar smaak

Beschrijving

  • Spoel de rijst grondig af onder koud water. Kook de rijst in ruim water op middelhoog vuur tot het gaar is. Giet de rijst af en zet apart.
  • Plaats de gojibessen in een kom en giet er warm water overheen. Laat de gojibessen ongeveer 5 tot 10 minuten in het warme water weken. Hierdoor kunnen ze zwellen en zachter worden.
  • Stamp in een vijzel de saffraan of kneus de draadjes door ze met een theelepeltje tegen de wand van een kommetje te drukken. Roer er 2 el warm water door en zet apart.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en bak deze kort aan, ongeveer 3 minuten.
  • Giet gojibessen af en voeg ze samen met gehakte pistachenoten, blanke amandelen, gedroogde cranberry’s en ui bij het sinaasappelschil. Meng alles goed door elkaar en bak alles 5 minuten tot alle smaken met elkaar zijn vermengt.
  • Voeg het sinaasappelsap en laat het karamelliseren voor 3 minuten.
  • Voeg 200 gram gekookte zilvervliesrijst toe aan de pan en meng voorzichtig zodat alles gelijkmatig wordt verdeeld over de rijst.
  • Voeg saffraan water en zout naar smaak en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel overgebleven gekookte zilvervliesrijst over een ruime bord of schaal en verdeel hierover Perzische juwelenrijst.
  • Serveer warm als bijgerecht, of geniet ervan als een heerlijk hoofdgerecht op zichzelf. نوش جان

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela