Ga naar de inhoud

Quinoasalade met groene asperges

Van begin mei tot 24 juni, de laatste dag waarop asperges gestoken mogen worden, is het hoogtijd voor deze ‘koningin van de groenten
De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Het duurt echter nog een behoorlijke tijd alvorens de asperge zijn opwachting maakt in West-Europa. Pas in 1469 zien we voor het eerst een vermelding van de asperge in een Franse acte. In de jaren daarna verspreid de “koningin van de groente” zich door de rest van de Europa.
De allereerste asperges groeiden in de buurt van Bergen op Zoom en in de zandige duingebieden. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Dit komt door de overvloed aan voedselarme zandgronden in die regio en door de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote katholieke gezinnen. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden, hoewel het centrum nog steeds in Zuidoost-Nederland.
Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.  Een belangrijk voordeel van de asperge is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen deze middelen worden gebruikt, maar in minimale hoeveelheden, alleen wanneer het echt nodig is en het gebruikte middel komt niet direct in aanraking met de asperge. Daarom behoort dit seizoensproduct  tot de schoonste groenten van Nederland! 

De meest verkochte (en geproduceerde) asperges in Nederland zijn wit (97%).

Ingrediënten

  • 150 gram drie kleuren quinoa

  • 150 gram broccoli, in roosjes

  • 200 gram groene asperges, in stukken van 3 cm

  • 150 gram tuinerwten

  • ½ komkommer, in halve plakjes

  • ½ avocado, in blokjes gesneden

  • 50 gram zonnebloempitten, geroosterd

  • 50 gram pompoenpitten, geroosterd

  • 1 tl kerriepoeder

  • Verse munt, fijngehakt

  • Olijfolie

  • Sap van 1 citroen

  • Zout en peper naar smaak

Beschrijving

  • Spoel de quinoa grondig af onder koud water. Kook de quinoa samen met 1 tl kerriepoeder volgens de aanwijzing op de verpakking, meestal ongeveer 15 minuten in het dubbele volume water. Giet af en laat quinoa afkoelen.
  • Verwijder ondertussen de houtachtige uiteinden van de asperges af. Snij de asperges in stukken van ongeveer 3 cm. Snij de broccoli in roosjes van ongeveer Ø 4 cm en spoel grondig af onder koud water.
  • Was de komkommer en snijd deze in dunne halve plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit van halve avocado. Snijd het in blokjes.
  • Stoom of kook asperges, broccoli en tuinerwten 3-4 minuten in kokend water, totdat ze felgroen zijn maar nog knapperig. Spoel het af met koud water om het stoom/kookproces te stoppen en laat het goed uitlekken.
  • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de zonnebloempitten en pompoenpitten toe aan de hete pan. Rooster de pitten al roerend gedurende 5-10 minuten tot ze goudbruin en geurig zijn.
  • Meng in een grote kom de afgekoelde quinoa met de asperges, broccoli, tuinerwten, komkommer, avocado, zonnebloempitten, pompoenpitten en munt. Besprenkel met olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar. Eet smakelijk!

    Deze quinoa salade met groene asperges is perfect als lichte lunch of als bijgerecht bij een diner.

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela