Als je de recepten op mijn website bekijkt, is het je misschien opgevallen dat ze allemaal vegetarisch zijn en de meeste ook veganistisch. En dat is geen toeval! Hoewel de recepten niet door mij zijn gemaakt, vind ik het toch belangrijk om een plantaardige levensstijl te promoten. Door de jaren heen heb ik zoveel geleerd over de helende kracht van voeding en welk voedsel ons lichaam eigenlijk nodig heeft om goed te functioneren. Op dit moment zijn ik en mijn familie 100% vegetarisch en meestal ook veganistisch. En we voelen ons geweldig.
Onderzoek heeft aangetoond dat een volwaardig plantaardig dieet een positief effect kan hebben op je fysieke en mentale welzijn. Studies hebben aangetoond dat een gezond plantaardig dieet de bloeddruk kan verlagen en ook een positief effect heeft op de gezondheid van ons hart. Er is ook gevonden dat het diabetes type 2 kan voorkomen en kan helpen bij het afvallen. Bovendien heeft kankeronderzoek aangetoond dat het eten van volwaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden, kan helpen bij het verkrijgen van voedingsstoffen die beschermen tegen kanker. Hetzelfde geldt voor maatregelen ter preventie van beroertes. Ten slotte is aangetoond dat een dieet rijk aan groenten en fruit een positief effect heeft op de preventie van alzheimer en dementie.
Nu je alle gezondheidsvoordelen hebt doorgenomen (en dit zijn ze nog lang niet allemaal), vraag je je misschien af wat een plantaardig dieet eigenlijk is of bevat. Het is eigenlijk vrij eenvoudig: een plantaardig dieet is gebaseerd op voedsel dat afkomstig is van planten. Het omvat geen vlees, vis, eieren, zuivelproducten, honing of iets anders dat van dieren is gemaakt. In plaats daarvan bestaat het uit fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Dit klinkt in eerste instantie misschien wat beperkend, maar dat is het uiteindelijk helemaal niet: er zijn zoveel varianten van alles en het is super eenvoudig om met verse kruiden en specerijen lekkere gerechten te maken.
Het is je misschien opgevallen dat ik tot nu toe alleen ‘plantaardig’ heb genoemd in plaats van ‘veganistisch’. De reden hiervoor is dat ‘plantaardig’ verwijst naar het dieet (en niet altijd betekent dat het 100% plantaardig is, maar meestal gebaseerd op planten) en veganistisch de wreedheid- en diervrije levensstijl beschrijft, inbegrepen een volledig plantaardig dieet. Terwijl veel mensen veganist worden om gezondheidsredenen, doen anderen het om redenen van dierenrechten en sommigen ook om milieuredenen.
Veel studies hebben bevestigd dat een plantaardig dieet meer dan 40% minder broeikasgassen produceert dan een ‘regulier dieet’ en daarmee ook de ecologische voetafdruk van een individu met meer dan 40% verkleint. Sommigen beweren zelfs dat de wereld veganistisch maken de beste manier zou zijn om klimaatverandering te stoppen. Maar een veganistische levensstijl zelf gaat verder dan alleen het dieet: veganisten proberen elke vorm van dierenmishandeling te vermijden met hun levensstijl, waaronder het vermijden van bepaalde stoffen zoals leer of wol, maar ook op make-up die is getest of is afgeleid van dieren. Dit heeft als achtergrond dat veel mensen veganist worden om de dieren te beschermen – dieren zouden het recht moeten hebben om hun leven te leiden zoals wij mensen, zonder gebruikt en geconsumeerd te worden door de mensheid.
Terwijl ik in deze blogpost de belangrijkste punten van veganisme en een plantaardig dieet probeer samen te vatten, valt er nog zoveel meer te weten en te leren. Als je er meer over wilt weten, kun je altijd contact met mij opnemen, maar ik kan je ook de volgende bronnen aanbevelen:
- Gebruik het internet om informatie te vinden over de levensstijl, kook- en voedingstips en heerlijke nieuwe recepten (hiervoor houd ik van Instagram en Pinterest, maar Google is ook altijd een goed begin).
- Koop een veganistisch kookboek (voor beginners). Pro-tip: koop het 2e hands.
- Bekijk een documentaire over een veganistische levensstijl en plantaardig eten. Hier vind je de meest populaire.
Maar een van de dingen die ik het meest kan aanbevelen, is jezelf echt onderwijzen door erover te lezen. Een boek dat vaak wordt aanbevolen is ‘Dieren eten’ (‘Eating Animals‘ in Engels) van Jonathan Foer. Het boek is in 2016 verschenen (maar is vandaag nog steeds erg actueel) en is ook het Nederlands verkrijgbaar. In het boek beschrijft Foer het welzijn van de dieren en de dierindustrie. Dit is dus zeker geen boek waarin je veel tips vindt om veganist te worden, de focus ligt hier vooral op het opleiden en inspireren van de lezer om die stap te maken.
Omdat ik dit boek heel inspirerend vond, kan ik het nu ook voor €15,00 aan je verkopen. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met me op via de mail of de contactpagina.