Ga naar de inhoud

Bruine bonenschotel

De bruine boon is een stamboom die behoort tot de gewone boon (Phaseolus vulgaris). Net als witte bonen zijn ze de eetbare zaden van de peuldragende plant, behorend tot de vlinderbloemenfamilie.
Deze zaden zijn eigenlijk peulvruchten net als pinda’s, waardoor de bruine boon officieel niet als ‘groente’ wordt gezien. Ze bevatten ook andere voedingsstoffen dan groente en meer calorieën dan groente.
Bruine bonen zijn een rijke bron van ijzer, een essentieel mineraal voor de aanmaak van rode bloedcellen en een belangrijke werking van ons afweersysteem. Slechts een eetlepel ervan bevat al 1,4 mg ijzer. Bovendien bevatten bruine bonen diverse b-vitamines, zoals thiamine, wat belangrijk is voor een goede energievoorziening.
In vergelijking met witte bonen hebben bruine bonen een iets minder stevige textuur. Ze hebben een milde en romige smaak. Binnen de categorie van bruine bonen zijn er verschillende rassen, met variaties in vorm en structuur. 
De boon kan gedroogd bewaard worden, maar wordt ook veel geconserveerd in blik of glas. Gedroogde bruine bonen moeten voor het koken ongeveer acht uur geweekt worden, waarna ze een uur gekookt moeten worden.

Ingrediënten

  • 1 pot bruine bonen 720 gram, uitgelekt en afgespoeld

  • 2 wortels, in blokjes gesneden

  • 1 prei, in fijne ringen gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 ui, in halve ringen gesneden

  • 1 zoete aardappel, in blokjes gesneden

  • 400 gram romaatjes of cherry tomaten, gehalveerd

  • 3 el olijfolie

  • 1 el tomaten puree

  • 2 tl koriander gemalen

  • 2 tl komijn gemalen

  • 1 tl kaneelpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 300 ml water

  • Zout en peper naar smaak

Beschrijving

  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de uienringen en de prei toe en bak tot het zacht en lichtbruin is, ongeveer 5 minuten
  • Voeg de fijngehakte knoflook aan de pan en bak nog een minuutje, tot het geurig is
  • Voeg de blokjes wortel en zoet aardappel toe aan de pan en bak ze mee tot ze zacht beginnen te worden, ongeveer 10 minuten
  • Voeg de gehalveerde tomaatjes aan de pan, samen met de gemalen komijn, koriander, kaneel, paprikapoeder en tomaten puree. Roer goed door elkaar en laat sudderen gedurende 5-10 minuten, zodat de smaken goed kunnen mengen
  • Voeg de uitgelekte en afgespoelde bruine bonnen toe aan de pan, samen met het water. Roer alles goed elkaar en laat het nog een paar minuten sudderen tot de bonnen goed doorwarmd zijn
  • Proef de bonnenschotel en breng op smaak met zout en peper indien nodig
  • Proef de bonnenschotel en breng op smaak met zout en peper indien nodig

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela