Ga naar de inhoud

Chana Masala

Kikkererwten zijn zeer smaakvolle, gezonde peulvruchten. Ze zijn over de hele wereld populair, maar misschien toch wel het meest in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en India. Deze peulvruchten groeien aan lage struiken met lange geveerde bladeren. De erwten zelf zitten in sterk behaarde lichtgroene peulen, meestal met slechts twee of drie stuks tegelijk.
Peulvruchten zitten wel vaker vol met goede voedingsstoffen, maar toch zelden in dezelfde mate als kikkererwten. Zo bevatten ze per 100 gram maar liefst 7,6 gram voedingsvezel, veel meer dan de meeste andere groentes. Ook zit er 8,9 gram eiwit per 100 gram in. Het hoge aandeel essentiële aminozuren daarin maakt deze erwtensoort zeer geliefd bij vegetariërs en veganisten. Ook zitten er hoge gehaltes vitamines en mineralen in, en diverse belangrijke antioxidanten. Die zeer hoge voedingswaarde maakt ze bijzonder gezond.

Ingrediënten

  • 500 gr kikkererwten (uitgelekt gewicht)

  • 400 gr Roma tomaten

  • 3 tenen knoflook

  • 1 rode peper

  • 2 rode ui

  • 5 cm gember, geschild

  • 400 ml kokosmelk

  • 70 gr verse spinazie

  • Handvol cherrytomaatjes (gehalveerd)

  • 1 tl kurkumapoeder

  • 1 tl  gram masala

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 el ghee

  • Zeezout

Beschrijving

  • Maak met een scherp mes een kruisje op de onderkant van de tomaat. Leg de tomaten in het kokend water en haal ze na ongeveer 5 minuten eruit. Laat afkoelen en haal de velletjes van de tomaten eraf. Pureer tomaten tot een saus.
  • Spoel de kikkererwten af in een vergiet.
  • Snipper de ui zo fijn mogelijk. Rasp knoflook en gember met een fijne rasp. Snijd rode pepertje in kleine blokjes.
  • Verwarm ghee in een diepe koekenpan of een wok. Voeg fijngesneden ui en bak eventjes aan tot de ui doorzichtig en glazig begint te worden.
  • Voeg nu de fijngesneden rode peper, geraspte knoflook en gember toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg kurkumapoeder, gram masala, komijnpoeder en bak kort aan tot het aroma begint af te geven.
  • Voeg nu de tomatensaus, kikkererwten, en kokosmelk toe. Breng op smaak met zeezout en roer goed door.
  • Breng aan de kook en laat op laag vuur circa 20-30 minuten zachtjes pruttelen. Laat saus dikker worden. Roer het mengsel geregeld even door.
  • Roer nu ook de spinazie erdoorheen en laat het circa 5 minuten pruttelen tot de spinazie gaar is. Wordt de saus te dik? Voeg dan een scheutje water toe. Breng zo nodig op smaak met zeezout.
  • Serveer het met gehalveerde cherrytomaatjes.

    Tip: Serveer de Chana Masala met zilvervliesrijst en droog geroosterde pompoen-, zonnebloem-, en pijnboompitten.

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela