Ga naar de inhoud

Gebakken polenta met geroosterde cherrytomaatjes en olijven topping

Polenta komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en is hier een traditioneel gerecht. Door generaties heen is dit gerecht steeds bekender geworden en daardoor nu te vinden op menukaarten in verschillende restaurants.
Polenta is een gerecht dat wordt gemaakt van fijn gemalen maïsmeel. Het wordt bereid met kokend water waarbij er goed moet worden doorgeroerd zodat het niet aan kan branden. Polenta, ook wel maisgriesmeel, kan met verschillende kruiden op smaak worden gebracht. Hierdoor is alles mogelijk en kan het zowel hartig als zoet worden bereid. Maisgriesmeel kan worden gegeten als pap, maar het kan, nadat het is ingedikt en afgekoeld, ook worden gegeten als koek.
Dit gerecht is in Noord-Italië bedacht nadat er maïs vanuit Zuid-Amerika geïntroduceerd werd, daarvoor werd het gemaakt van verschillende graansoorten.
Vroeger werd het alleen gegeten door de mensen die het minder goed hadden. Het gerecht kreeg steeds meer aandacht en is nu gegroeid tot één van de klassieke traditionele gerechten. Niet alleen is polenta een heel bekend gerecht in Italië, ook in delen van Zwitserland en Oostenrijk zul je het op de menukaart vinden.

Ingrediënten

  • Bakje cherrytomaatjes

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 200 gr snelkook polenta

  • 40 gr plantaardig boter

  • 400 ml amandelmelk of plantaardige melk naar keuze

  • 300 ml water

  • Zoete paprika druppels (verkrijgbaar bij Xenos)

  • Een handvol olijven (zwart of groen, naar keuze)

  • 1 jalapeno peper (ingelegde pepers)

  • Een handvol verse basilicumblaadjes

  • Tuinkers

  • Zout en peper naar smaak

  • Extra vierge olijfolie

  • Sap van ½ citroen

Beschrijving

  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  • Was de tomaten en snijd ze doormidden. Leg in een ovenschaal.
  • Pel en pers de teentjes knoflook en verdeel over de tomatenhelften.
  • Besprenkel de tomaten met olijfolie. Zorg ervoor dat alle tomaten goed bedekt zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak de tomaten ongeveer 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren aan de randen.
  • Haal de tomaten uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je ze serveert.
  • Breng ondertussen amandelmelk, water, 20 gr  plantaardig boter, 1 tl zout en royale hoeveelheid peper aan de kook in een grote pan.
  • Voeg geleidelijk het polentameel toe aan het kokende water, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel om klontjes te voorkomen.
  • Zet het vuur lager tot een sudderstand en blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de polenta aan de bodem van de pan blijft plakken. Dit is vooral belangrijk omdat polenta dikker wordt naarmate het kookt.
  • Haal na de 2 minuten kooktijd de pan van het vuur en voeg overgebleven 20 gr boter toe.
  • Schenk de polenta op een bakplaat met bakpapier,  strijk de bovenkant glad in een vorm van ongeveer 1 cm dik en 38 cm breed.
  • Bak ongeveer 20-30 minuten tot het randen mooi goud bruin zijn.
  • Voor de olijven topping snijd de olijven in plakjes en verwijder de zaden en zaadlijsten van de jalapeno peper. Hak de jalapeno fijn.
  • Meng de zoete paprika druppels, olijven en jalapeno in een kom.
  • Voeg een scheutje extra vierge olijfolie en citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Hussel alles voorzichtig door elkaar, zodat de dressing en smaken gelijkmatig worden verdeeld.
  • Verdeel geroosterde tomaatjes en olijven topping over gebakken polenta.
  • Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en scheur ze in kleinere stukken. Garneer polenta vervolgens met basilicumblaadjes en tuinkers. Godere!!

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela