Ga naar de inhoud

Pilates

PILATES is een trainingsmethode die uit gecontroleerde bewegingen bestaat en die je balans, kernkracht, mobiliteit, flexibiliteit en zelfs je humeur verbeteren. Het richt zich specifiek op het potentieel van het lichaam te vergroten door spieronevenwichtigheden te corrigeren, een optimale uitlijning te vinden en efficiënte bewegingspatronen te creëren. De oefeningen zijn zacht en gecontroleerd maar uiterst efficiënt en kunnen worden ingezet ongeacht leeftijd en fitnessniveau. Mensen die regelmatig PILATES beoefenen, ervaren een verbetering van de levenskwaliteit omdat de oefeningen hen ondersteunen in hun dagelijkse moderne leven.

PILATES richt zich op kleinere en diepere stabilisatiespieren en wordt vaak uitgelegd als werken van binnenuit. Tijdens een PILATES-les staat de core centraal. En deze kern omvat niet alleen buikspieren, maar wordt gedefinieerd als elke spier van je ribbenkast tot je billen. Enkele van de andere spiergroepen die altijd worden getraind, zijn de lage rugspieren of de bekkenbodemspieren.

Tijdens de les train je vanuit een basispositie in zachte, langzame bewegingen van top tot teen. We concentreren vooral op ons eigen lichaam door elke oefening de volledige aandacht te geven, te beheersen, en vloeiend met de juiste ademhaling uit te voeren.

Een aantal voordelen van Pilates:

Het geheim van een groot charisma ligt vooral in een sierlijke houding. En je krijgt het van Pilates, omdat het vooral het midden van het lichaam versterkt en mobiliseert, het zogenaamde “krachthuis” (de spieren rond de wervelkolom, bekkenbodem en buik) – en dus ook de onderrug. Na slechts enkele trainingssessies sta je rechter, zit je rechter en is je houding eleganter.

Pilates traint coördinatie, kracht en balans en wordt vooral gebruikt door balletdansers als vloertraining. Pilates is ook een goede workout voor andere sporten die kracht, balans en flexibiliteit vereisen. Door ook aandacht te besteden aan het lichaamsbewustzijn helpt Pilates ook bewegingssequenties te verbeteren, blessures te voorkomen en oefeningen beter uit te voeren. Dit heeft vaak een positief effect op de resultaten van andere sporten (bijvoorbeeld men wordt sneller of scoort meer punten).

Elke vorm van beweging helpt stress te verminderen, omdat tijdens het sporten het lichaam endorfines afgeeft, d.w.z. gelukshormonen. Specifieke ademhalingsoefeningen die in Pilates worden gebruikt om de spieren te strekken en te versterken, bevorderen de ontspanning verder.

Als krachttraining voor het hele lichaam versterkt Pilates de spieren (meer spiermassa verbrandt meer calorieën – zelfs in rust). Het stimuleert ook de stofwisseling en de bloedcirculatie. Het lichaam verbrandt ongeveer 300 calorieën in één uur Pilates. Pilates-professionals kunnen tot 500 calorieën per sessie verbranden met een intensieve training.

Pilates traint en maakt de hele onderrug en heupen los. Dit biedt meer flexibiliteit en verlicht of voorkomt rugpijn.

De lesprijzen en lestijden vind je hier en hieronder kun je je inschrijven.

    De meeste Nederlandse zorgverzekeringen hebben een polis waarin de kosten van consulten en therapie (gedeeltelijk) worden gedekt. Of dat voor jouw zorgverzekering geldt, kun je hier controleren.