Ga naar de inhoud

Geroosterde pompoensoep

Met zijn nootachtige en ietwat zoete smaak en zachte structuur is pompoen een veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten kan. Lekker geroosterd in de oven of verwerkt in curry, taart of verwarmende soep! De pompoen is familie van de komkommer en meloen. Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Pompoenen leveren naar verhouding weinig calorieën, maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houdt het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

Ingrediënten

  • Haikado pompoen, ca. 1kg

  • 1 el extra virgin kokosolie

  • 1 el olijfolie

  • Himalaya zout en peper naar smaak

  • 1,3 L water

  • 2 sjalotten, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd

  • 1 rode Spaanse peper zonder zaadjes, fijngehakt

  • 2 tl gemberpoeder

  • 1 tl gemalen komijn

  • 2 tl gemalen korianderzaad

  • 150 ml kokosmelk

  • 1 el lente-uitje, fijngehakt

  • 1 el amandelschaafsel, geroosterd

Beschrijving

  • Verwarm de over voor op 225 ⁰C.
  • Halveer pompoen en verwijder pitten en draden. Snijd pompoen in parten en leg op een bakplaat, bestrijk met 1 el olijfolie, bestrooi met Himalaya zout. Rooster pompoen in de oven in ca. 30 minuten gaar.
  • Ondertussen kan je de amandelschaafsel roosteren. Strooi de amandelschaafsel in de droge koekenpan en verwarm ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Schud de koekenpan tijdens het roosteren regelmatig.
  • Verhit 1 el extra virgin kokosolie in een soeppan en fruit hierin ui, knoflook en rode peper 3 minuten op laag vuur. Voeg gemberpoeder, gemalen komijn en gemalen koriander toe en fruit 1 minuut mee.
  • Schenk water in de pan en voeg parten geroosterde pompoen en kokosmelk toe. Breng soep aan de kook en kook 15 minuten op laag vuur.
  • Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de soep in kommen en garneer met geroosterde amandelschaafsel en fijngehakt lente-uitje. Eet smakelijk!

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela