Lauwwarme boekweit salade
Boekweit is een kruidachtige plant waarvan boekweit de vruchtjes zijn. Boekweit behoort officieel niet tot de granen, maat tot de familie van de duizend-knopigen. Eigenlijk is het een zaad. Boekweit komt van oorsprong ui China. Boekweit is heel erg gezond. Het bevat om te beginnen de meeste vezels van alle graansoorten. Ze bevatten enorm veel antioxidanten. In tegenstelling tot de meeste andere granen bevat boekweit geen fytinezuur. Omdat het geen fytinezuur bevat, kunnen de rijkelijk aanwezige basische mineralen als magnesium en kalium heel goed worden opgenomen door ons lichaam. Het aantal aan eiwitten is gelijk aan het aantal eiwitten in tarwe, maar is veel lichter verteerbaar.
Ingrediënten
300 gr boekweit
Sap van 1 citroen
5 el extra vierge olijfolie
1 rode puntpaprika
150 gr cherrytomaatjes
½ komkommer
2 stengels lente-ui
½ jalapeño pepertje
Handje verse basilicum
2 takjes dille (+extra)
Peper en zout
Beschrijving
- Bereid de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de boekweit af en laat het goed uitlekken in een zeef of een vergiet.
- Snijd de lente-ui in kleine, dunne ringen.
- Snijd de puntpaprika en de komkommer in kleine blokjes. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd jalapeño pepertje in kleine blokjes.
- Hak de basilicum en dille in fijne stukjes.
- Meng boekweit, rode puntpaprika, komkommer, gehalveerde cherrytomaatjes, jalapeño pepertje en de lente-ui. Schep even om.
- Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, gehakte dille en basilicum. Breng dit op smaak met peper en zout en verdeel dit over de boekweit salade. Schep even goed om. Eet smakelijk!
TIP: Je kan voor dit recept prima “oude” boekweit gebruiken……oftewel boekweit wat een dag van te voren klaargemaakt is. Het is heerlijk om boekweit dan op te bakken met beetje kokosolie en specerijen naar keuze in een koekenpan of wok. Het geeft dan een ander sensatie en smaak aan het gerecht.
- Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.
Liefs Mirela