Ga naar de inhoud

Linzencurry met pompoen

Volgens de geschiedenisboeken is India het land waar de curry zijn oorsprong vindt. Door het drijven van handel verspreidde het gerecht zich verder over Azië.  Denk hierbij aan landen als Thailand, Maleisië en Sri Lanka. Maar de liefde voor curry bleef niet beperkt tot Azië. Ook in Engeland is curry een bijzonder populair gerecht. De Britten koloniseerden aan het eind van de 19e eeuw India en leerden daar curry eten. De kolonisatie duurde tot het midden van de 20e eeuw, maar er wonen nog steeds veel Indiërs in het Verenigd Koninkrijk. Zij en de uit India teruggekeerde Engelsen brachten de curry naar Europa. Ook de Nederlandse VOC had nog een blauwe maandag een handelspost in India voor de specerijenhandel.
Je zult als West-Europeaan misschien snel geneigd zijn te denken dat een curry een curry is. Maar roep dat maar niet hardop. Want een Indiase curry is zeker niet hetzelfde als een Thaise. In India worden namelijk nooit currypasta’s gebruikt, maar er worden altijd hele of gemalen specerijen toegevoegd. In Thailand worden currypasta’s gebruikt. Die currypasta kun je natuurlijk in een toko of bij de supermarkt kopen. Zeker voor mensen die net beginnen met het maken van curry kan het best handig zijn. Let wel op de kwaliteit. Een goede currypasta bestaat uit specerijen en olie. Zout, suiker en allerlei conserveringsmiddelen horen er niet in thuis. Etiketten lezen dus! Je kunt overigens best makkelijk je eigen, verse, currypasta maken. Zonder onnodige toevoegingen en zo scherp of mild als jij het lekker vindt. Doordat je dan met verse ingrediënten werkt, krijgt de curry die je maakt een veel krachtiger smaak. Homemade currypasta laat zich heel goed invriezen, dus maak gewoon een voorraadje.

Ingrediënten

  • 250 gram linzen (bijvoorbeeld rode of groene linzen)

  • 300 gram pompoen, in blokjes gesneden

  • 400 gram tomaten, in blokjes gesneden

  • 1 ui, fijngehakt

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden

  • 30 gram verse gember, geschild en fijn geraspt

  • Zout naar smaak

  • 1 el ghee of kokosolie

  • 3 tl linzen curry kruiden

  • 1,5 liter water

  • Verse koriander voor garnering

Beschrijving

  • Spoel de gedroogde linzen grondig af onder koud water.
  • Verhit ghee of kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak tot deze zacht en doorschijnend is.
  • Voeg de fijngehakte knoflook en fijn geraspte gember toe en bak 1-2 minuten tot het aroma vrijkomt.
  • Voeg de linzen curry kruiden toe. Roer goed om de kruiden te laten bloeien.
  • Voeg de blokjes pompoen, paprika en tomaten toe en bak ze kort. Roer alles goed door.
  • Voeg de gespoelde linzen toe aan de pan. Voeg water toe en breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan lager.
  • Laat het sudderen tot de linzen gaar zijn en de pompoen zacht is, meestal ongeveer 25-30 minuten
  • Breng de curry op smaak met zout.
  • Serveer de linzen curry met pompoen over gekookte zilvervlies rijst of met vers brood. Garneer met verse koriander. Eet smakelijk!

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela