Ga naar de inhoud

Mango kleefrijst

Wie weleens in Zuid-Oost Azieë is geweest heeft vast weleens de Mango Sticky Rice als dessert gegeten. Kleefrijst met op smaak gebrachte kokosmelk en blokjes mango. Traditioneel is het een Thais recept, maar ook in andere landen in de regio vind je het regelmatig op het menu. Het is een niet te zoet toetje wat ook nog eens lekkere verkoelt als je pittig hebt gegeten of als het buiten warm is!

Ingrediënten

  • 150 gram kleefrijst (ook bekend als glutinous rice of sweet rice), nacht geweekt in het water

  • pandanblad (vind je bij de Aziatische toko)

  • 350 ml koud water

  • 200 ml kokosmelk

  • 3-4 el kristalsuiker

  • Flinke snuf zout

  • 1 el kokosbloesemsuiker

  • Voor het serveren:

  • 2 rijpe mango’s, geschild en in plakjes

  • Geroosterde sesamzaadjes of mungbonen (optioneel)

Beschrijving

  • Spoel de kleefrijst goed af onder koud stromend water tot het water helder is en week dit een nacht in het water
  • Giet de geweekte rijst af en breng de rijst met ongeveer 350 ml water, pandanblad en een snuf zout aan de kook, zet het vuur laag en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes koken, of tot al het water is opgenomen en de rijst zacht en plakkerig is. Voeg tussendoor eventueel nog wat water toe. Dek de pan af en laat het nog eens 10 minuten staan
  • Verwarm in een andere pan 200 ml kokosmelk samen met de suiker en zout op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost en giet driekwart van het kokosmengsel bij de gestoomde kleefrijst. Roer goed om te combineren. Dek weer af en laat het minstens 10 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken
  • Bij de overgebleven kokosmengsel voeg de kokosbloesemsuiker en nog een beetje zout naar smaak. Blijf roeren op het vuur tot de saus indikt. Dit zal dienen als een saus om over de mango kleef rijst te schenken bij het serveren
  • Schep een portie van de kokos kleefrijst op een bord
  • Leg plakjes verse mango ernaast
  • Giet een beetje van de warme kokos saus over de rijst
  • Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes of mungbonen indien gewenst. Eet smakelijk!

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela