Ga naar de inhoud

Pecan bars

De pecannoot is lid van de okkernootfamilie en groeit in landen dicht bij de evenaar. Alleen niet  in Afrika en Australië. De bekendste noten van deze familie zijn de wal- en pecannoot. De pecanboom wordt zo’n 30 meter hoog en kan tot wel duizend jaar oud worden. Na 200 jaar stopt de vruchtontwikkeling. Alhoewel de bomen groeien in tropische gebieden kunnen zij niet goed tegen droogte en voor de commerciële teelt wordt de grond vaak geïrrigeerd. Pecannoten hebben net als vele andere noten een hoog gehalte aan eiwitten, vitamine E en antioxidanten die helpen bij het remmen van oxidatie van de (cholesterol-)vetzuren in het bloed. Doordat deze noot veel vitamine B bevat wordt de pecannoot ook beschouwd als ‘brain food’. Vitamine B is stimuleert namelijk de cognitieve functies van de hersenen. Naast deze vitamine bevat de pecannoot ook veel mineralen zoals, magnesium, ijzer, mangaan en zink. Dit zorgt voor behoud van gezonde haren.

Ingrediënten

  • 150 gr pecannoten

  • 50 gr havermeel (glutenvrij)

  • 8 medjoul dadels (+/- 200 gr)

  • 4 el kokosolie (gesmolten)

  • 2 tl kaneel

  • Snufje zout

  • 1 sinaasappel (rasp en sap)

  • 200 gr pure chocolade (vegan)

  • 20 pecannoten (voor de topping)

Beschrijving

  • Vermaal in een keukenmachine de pecannoten en dadels.
  • Smelt de kokosolie in het koekenpan of magnetron. Dit kan op 800 watt 20 seconden.
  • Voeg 3 el gesmolten kokosolie, het kaneel, havermeel, rasp en sap van sinaasappel toe aan de vermaalde pecannoten/dadels mengsel
  • Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verdeel het mengsel over de vorm en druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet in de koelkast.
  • Vul een middelgrote pan voor de helft met water en breng het aan de kook.
  • Zet een hittebestendige kom bovenop de pan, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  • Doe de chocolade in de kom.
  • Roer de chocolade regelmatig terwijl het smelt. Dit kan enkele minuten duren
  • Voeg overgebleven kokosolie aan gesmolten chocolade. Voeg een snufje zout toe en roer goed door.
  • Verdeel de gesmolten chocolade over de laag met pecannoten. Druk pecannoten in de chocolade. Doe dit in een rij van 4.
  • Laat minimaal een uur uitharden in de koelkast en snijd daarna in stukken. Bewaar de repen in de koelkast, anders kunnen ze zacht worden.

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela