Ga naar de inhoud

Quinoasalade met zoete aardappelen

Quinoa of gierstmelde is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie. Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De zaadjes zijn wit, rood of zwart van kleur. Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Door kruising zijn rassen ontstaan die in Europa (waaronder Nederland) en Noord-Amerika kunnen groeien.
Quinoa bevat meer voedingsstoffen dan de meeste granen. Het bevat de vitamines B1, B2, B3 en E, veel voedingsvezels en een aantal belangrijke mineralen. Quinoa bevat dus veel vezels en eiwitten, wat goed is als wilt afvallen. Het scoort ook goed op de glycemische index. Dit is een index die aangeeft hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na een maaltijd.

Ingrediënten

  • 140 gr Quinoa

  • 300 gr zoete aardappelen

  • 1 tl bruchetta kruiden

  • 400 gr kikkererwten

  • 1 granaatappel

  • Kleine jalapeno pepertjes

  • 1 rode ui

  • Zout

  • Peper

  • 5 takjes dille

  • 1 limoen

  • Olijfolie

  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Beschrijving

  • Verwarm de oven voor op grillstand 1. Als je geen grillstand hebt verwarm oven voor tot 200°C.  Schil en snij zoete aardappelen in kleine blokjes. Spreid aardappelblokjes over bakplaat die bekleed is met bakpapier. Schep ze om met beetje olijfolie, zout en peper en rooster ze 10-15 tot ze bruin en gaar zijn.
  • Kook ondertussen quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking met 1 tl bruschetta kruiden. Giet de quinoa af en laat het goed uitlekken en afkoelen.
  • Meng de quinoa, geroosterde zoete aardappel, kikkererwten, ui, granaatappel en jalapeno peper. Voeg het limoensap, dille, olijfolie, meng de salade goed en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Notities

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela