Ga naar de inhoud

Tomatensoep met gegrilde paprika en zilvervliesrijst

Het roosteren van paprika’s geeft ze een diepere, rijkere smaak. Het proces van roosteren brengt de natuurlijke suikers in de paprika naar voren, waardoor de smaak zoeter en intenser wordt. Het roosteren helpt ook bij het ontwikkelen van aardse en rokerige tonen, waardoor de paprika’s een complexere smaak krijgen.  
Geroosterde paprika’s zijn ontzettend veelzijdig in de keuken. Je kunt ze gebruiken als bijgerecht, in salades, als topping op pizza’s en pasta’s, als basis voor sauzen en dips, of zelfs als vulling voor omeletten of quesadilla’s. Ze voegen een heerlijke smaak en kleur toe aan allerlei gerechten.

Ingrediënten

  • 2 rode paprika’s

  • 500 gr tomaten, in blokjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 2 el olijfolie (of ½ el extra virgin kokosolie)

  • 2 tl tomatenpuree

  • 200 gr zilvervliesrijst, gekookt

  • 15 gr verse basilicum

  • 1 liter groentebouillon

  • Zout en peper naar smaak

  • Verse tuinkers en chilivlokken voor garnering (optioneel)

Beschrijving

  • Verhit oven op 225 graden of zet de grill op de hoogste stand
  • Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijst en leg halve paprika’s met de schil naar boven op met een bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat de paprika’s 20-25 minuten grillen in de oven tot de schil zwartgeblakerd is.
  • Haal de paprika’s uit de oven en doe de geroosterde paprika’s in een afgedekte kom of plastic zakje.  Op deze manier laat de schil gemakkelijk los. Als de paprika’s afgekoeld zijn haal ze uit het zakje en verwijder de schil. Snij de paprika’s in stukken.
  • Verhit de olie in een grote soeppan op een middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze glazig gedurende 3-4 minuten. Voeg de gegrilde paprika’s, tomatenblokjes, tomatenpuree en verse basilicum toe en bak nog eens 3-4 minuten.
  • Voeg op het laatst groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur sudderen gedurende 15-20 minuten, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde consistentie. Als je de soep liever iets grover hebt, kun je ervoor kiezen om slechts een deel van de soep te pureren.
  • Voeg de gekookte zilvervliesrijst toe en verwarm de soep nog een paar minuten.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper. Proef en voeg indien nodig meer kruiden toe.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met verse tuinkers en chilivlokken.

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela