Ga naar de inhoud

Vegan pesto

Edelgistvlokken (of edelgist, gistvlokken, voedingsgist, nutritional yeast) zijn simpelweg vlokken van gedroogde en bewerkte gist. Ze hebben – in tegenstelling tot bakkersgist – geen ‘rijzende’ eigenschappen, maar bieden wel een aantal andere toffe mogelijkheden. Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.” De B-vitamines dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid. Edelgistvlokken komen het beste onverhit tot hun recht. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet.
Pesto of pesto alla genovese, de typisch Italiaanse groene tapenade heeft zijn naam gekregen omdat de ingrediënten oorspronkelijk fijngemalen werden in een vijzel. ‘Pesto’ betekent letterlijk ‘gestampt’.

Ingrediënten

  • 2 handen verse basilicum

  • 50 gr pijnboompitten

  • 2 el edelgistvlokken

  • 1 teen knoflook

  • Verse citroenrasp

  • Scheutje citroensap

  • Olijfolie, naar smaak

  • Zout en peper

Beschrijving

  • Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengeltjes. Pel de knoflookteen en hak het in groe stukken.
  • Pak een keukenmachine (of een staafmixer) en maal de basilicumblaadjes, de knoflook, de pijnboompitten, edelgistvlokken, beetje verse citroerasp en scheutje citroensap tot een gladde massa.xer tot een romig geheel.
  • Voeg beetje bij beetje de olijfolie tot totdat de juiste dikte ontstaat
  • Breng de vegan pesto op smaak met zout en peper. ENJOY!

  • Mijn naam is Mirela Dzogovic. Koken is mijn passie. Ik hou van uitproberen en zelf ontdekken. Ik geloof in goed en gezond eten en ik ben overtuigd dat voeding je medicijn kan zijn.

    Liefs Mirela